Ronald McDonald Houses: Τα Σημαντικά Οφέλη που Προσφέρουν, Σύμφωνα με το Προσωπικό Διοίκησης των Νοσοκομείων

Family

Χρόνια τώρα, τα Ronald McDonald Houses δίνουν τη δυνατότητα σε οικογένειες παιδιών που νοσούν να παραμείνουν ενωμένες κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους στο νοσοκομείο, προσφέροντάς τους εντελώς δωρεάν ένα αξιοπρεπές κατάλυμα και φαγητό.

Πώς ωφελούνται τα παιδιά και οι γονείς τους από αυτή τη βοήθεια, και σε ποιο βαθμό;

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Journal of Health Organization and Management παρουσίασε τα ευρήματα μιας έρευνας που συγκέντρωσε απόψεις διευθυντών νοσοκομείων για τη δράση των Ronald McDonald Houses. Στόχος της συγκεκριμένης μελέτης ήταν να εξακριβωθούν τα πιθανά οφέλη και η αξία τους για τις οικογένειες που παραμένουν μαζί κατά τη διάρκεια της νοσηλείας των παιδιών τους.

Η μελέτη βασίστηκε σε απαντήσεις 530 διευθυντών νοσοκομείων από 16 χώρες. Τα συμπεράσματα ήταν κάτι παραπάνω από ενθαρρυντικά.

Οι Προκλήσεις που Αντιμετωπίζουν οι Οικογένειες Παιδιών που Νοσηλεύονται

Οι διευθυντές και το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις τρομερές πιέσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες παιδιών που νοσούν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας.

Κατ’ αρχάς, η νοσηλεία ενός παιδιού –ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία οι εκτιμήσεις για την πορεία της θεραπείας είναι θετικές- είναι εξαιρετικά ψυχοφθόρα, τόσο για το παιδί, όσο και για τους γονείς του.

Συχνά, το ψυχολογικό βάρος για τους γονείς είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι για το παιδί, καθώς εκείνοι έχουν την ευθύνη των συνεννοήσεων με το ιατρικό προσωπικό, της φροντίδας των άλλων παιδιών της οικογένειας και της συνομιλίας με συγγενείς και φίλους. Το κυριότερο, έχουν τη συνεχή αγωνία για την εργασία τους και την οικονομική διαχείριση, που συχνά είναι δυσβάσταχτη και μπορεί να εξαντλήσει εντελώς τις οικονομίες της οικογένειας.

Τα Οφέλη από τη Συνδρομή των Ronald McDonald Houses

Η έρευνα αποκάλυψε ότι οι διευθυντές νοσοκομείων έχουν παρατηρήσει σημαντικά οφέλη για τις οικογένειες από τη στήριξη των Ronald McDonald Houses – τόσο από πρακτική, όσο και από ψυχολογική άποψη.

Πάνω από το 90% των ερωτηθέντων διαπίστωσαν ότι η συνεργασία τους με τα RMH βελτίωσε σημαντικά την εμπειρία του ασθενούς και ενίσχυσε την εικόνα και τη λειτουργία του νοσηλευτικού προσωπικού και του νοσοκομείου.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Το 95,1% δήλωσε ότι η συνεργασία με τα RMH βελτίωσε την παροχή φροντίδας στις οικογένειες των ασθενών.
 • Το 94% παρατήρησε σημαντική μείωση στα επίπεδα άγχους των γονέων.
 • Το 92,6% διαπίστωσε μείωση του συνολικού κόστους νοσηλείας για τις οικογένειες.
 • Το 92,2% δήλωσε πως οι γονείς απολάμβαναν περισσότερη και ποιοτικότερη ξεκούραση.
 • Το 90,8% παρατήρησε ότι μειώθηκε σημαντικά το κόστος και η εργασία που απαιτούνταν από τους νοσηλευτές για τη διευκόλυνση της παραμονής των οικογενειών εντός του νοσοκομείου.
 • Σημαντικό ποσοστό παραδέχτηκε επίσης ότι η συνεργασία με τα RMH βοήθησε τις οικογένειες να αντεπεξέλθουν πιο αποτελεσματικά σε συγκεκριμένες ψυχολογικές προκλήσεις, όπως:

 • το αίσθημα της απομόνωσης
 • η ψυχοσυναισθηματική σταθερότητα κατά τη διάρκεια της νοσηλείας
 • η εξασφάλιση της αναγκαίας κοινωνικής υποστήριξης.
 • «Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι οι υπεύθυνοι  νοσοκομείων πιστεύουν ότι ταRonald McDonald Houses έχουν συμβάλει σημαντικά στην υιοθέτηση μιας πιο οικογενειο-κεντρικής προσέγγισης στη φροντίδα παιδιών με σοβαρές παθήσεις», δήλωσε ο Δρ Dr. Lantz, ένας από τους ιθύνοντες της έρευνας και Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Υγείας του Πανεπιστημίου George Washington University.

  Το Όραμα και το Έργο του Πρώτου Ronald McDonald House στην Κύπρο

  Εντός του 2021 αναμένεται να εγκαινιαστεί το πρώτο Ronald McDonald Houseτης Κύπρου, ένας σύγχρονος ξενώνας που θα παρέχει δωρεάν διαμονή και στήριξη σε οικογένειες παιδιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» αλλά και σε άλλες κλινικές στο νησί. Ο ξενώνας θα μπορεί να φιλοξενήσει εντελώς δωρεάν έως 12 οικογένειες: κάθε δωμάτιο θα περιλαμβάνει χώρο ξεκούρασης, μπάνιο και ψυγείο, ενώ παράλληλα θα παρέχεται και σπιτικό φαγητό για όσο διάστημα διαρκεί η νοσηλεία του παιδιού.

  «Είμαστε υπερήφανοι για τη στήριξη που θα μπορούμε να παράσχουμε σε οικογένειες παιδιών-ασθενών», δήλωσε εκπρόσωπος του Ronald McDonald House Charities® Κύπρου «Όπως κατέδειξε η συγκεκριμένη μελέτη, τα Ronald McDonald Houses είναι ένα εξαίρετο παράδειγμα του πόσο επιτυχημένη μπορεί να είναι η φροντίδα και η στήριξη των οικογενειών παιδιών-ασθενών.»

  Σας Ευχαριστούμε για τη Στήριξή σας!

  Εμείς, οι άνθρωποι των Ronald McDonald House Charities® Κύπρου, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους χορηγούς και όλους όσοι έχουν συμβάλλει στην προσπάθειά μας να εξασφαλίσουμε καλύτερη φροντίδα για παιδιά και γονείς που χρειάζονται βοήθεια!

  Μάθετε περισσότερα για μας και το έργο μας στην Κύπρο και ενισχύστε με τη δική σας δωρεά τον αγώνα μας.

  Επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο 7000 36 00 ή μέσω Email στη διεύθυνση info@rmhc.org.cy.

  Shopping Cart