Ήλιος, Παιχνίδι και Θάλασσα. Πώς να Προστατεύσετε το Παιδάκι σας!

To καλοκαίρι πλησιάζει και σύντομα θα περνάμε όλο και περισσότερο χρόνο στην παραλία! Για έναν γονιό με μικρό παιδί βέβαια, οι στιγμές αυτές δεν είναι πάντα το ίδιο ξέγνοιαστες. 

Η θάλασσα, ο δυνατός ήλιος και η λαχτάρα του παιδιού να τρέξει κάθε εκατοστό της άμμου εγκυμονούν κάποιους κινδύνους, και είναι λογικό να θέλετε να κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να το προστατέψετε

Παρακάτω, θα βρείτε λοιπόν ορισμένες πολύ απλές μα αποτελεσματικές συμβουλές. 

1) Γενικές Συμβουλές Αντηλιακής Προστασίας 

Ας ξεκινήσουμε με κάποιες βασικές αρχές αντηλιακής προστασίας. 

Είναι καλό το ευαίσθητο παιδικό δέρμα, αλλά και το δικό σας, να εκτίθεται στον ήλιο πρωινές ή απογευματινές ώρες. Αποφύγετε το έντονο μεσημεριανό λιοπύρι και, σε κάθε περίπτωση, εφαρμόστε αντηλιακό σχεδιασμένο ειδικά για παιδιά – ακόμη κι αν η μέρα μοιάζει κάπως συννεφιασμένη. 

Προσοχή! Ορισμένες φαρμακευτικές αγωγές που δίνονται σε παιδιά δεν συνδυάζονται καλά με την έκθεση στον ήλιο. Αν το παιδί σας παίρνει κάποιο φάρμακο αυτή την περίοδο, ρωτήστε σχετικά τον παιδίατρό σας. 

Προτιμήστε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα ρούχα που μπλοκάρουν το φως του ήλιου: για να βεβαιωθείτε, βάλτε το χέρι σας από μέσα. Αν μπορείτε να το διακρίνετε μέσα από το ύφασμα, το ρούχο δεν είναι κατάλληλο. 

Η επιλογή σωστού ρούχου είναι πολύ σημαντική ειδικά για βρέφη κάτω των 6 μηνών, στα οποία συχνά δεν συνιστάται να εφαρμόζεται αντηλιακό. 

Εξίσου σημαντικά είναι και τα γυαλιά ηλίου: επιλέξτε ένα ζευγάρι καλής ποιότητας, γιατί ο δυνατός ήλιος και η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον κερατοειδή χιτώνα των παιδικών ματιών. 

2) Αντηλιακή Κρέμα 

Πρέπει να έχετε πάντοτε αντηλιακό μαζί σας, κάθε φορά που πρόκειται να βγείτε έξω, ειδικά στην παραλία. 

Δεν είναι όλα τα αντηλιακά κατάλληλα για παιδιά: προτιμήστε ένα με δείκτη προστασίας μεγαλύτερο του 15, και με ειδική σήμανση ότι προστατεύει από τις υπεριώδεις ακτινοβολίες A και B (UVA, UVB).

Επίσης, ακόμη και το καλύτερο αντηλιακό δεν παρέχει προστασία αν δεν εφαρμοστεί σωστά. Να θυμάστε τα εξής:

  • Εφαρμόστε και απλώστε καλά την κρέμα 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο. Μην παραλείψετε το πρόσωπό σας, ειδικά τα χείλη, τα χέρια και τα αυτιά.
  • Να εφαρμόζετε αντηλιακό στο παιδί ανά δύο ώρες, ή και νωρίτερα, αν ιδρώσει πολύ ή περάσει ώρα μέσα στο νερό. 

3) Ελέγξτε την Παραλία 

Κάθε φορά που πηγαίνετε στην παραλία, ειδικά αν δεν έχετε ξαναπάει, ελέγξτε τη μία φορά προσεκτικά για πιθανές εστίες κινδύνου:

  • Να επιλέγετε παραλία με γαλάζια σημαία και ναυαγοσώστη. Δείτε πού είναι ο πύργος του και βεβαιωθείτε ότι κάθεστε σε σημείο ορατό στον ίδιο. Ρωτήστε τον αν υπάρχει κάποιο σημείο στην παραλία που χρειάζεται προσοχή (βράχια, δυνατό ρεύμα, αχινοί κ.λπ.). 
  • Δείτε αν γίνονται στην παραλία θαλάσσια σπορ, αν κινούνται σκάφη κ.λπ. Αν ναι, φροντίστε να κολυμπάτε σε ασφαλή απόσταση. 

4) Δώστε Ξεκάθαρες Οδηγίες στο Παιδί

Ανάλογα με τους πιθανούς κινδύνους της παραλίας, μιλήστε στο παιδί και δώστε του ξεκάθαρες οδηγίες. Πείτε του μέχρι πού μπορεί να κολυμπήσει, τι να αποφύγει κ.λπ. 

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί ξέρει όχι μόνο τι πρέπει ή δεν πρέπει να κάνει, αλλά και γιατί. Η κατανόηση του κινδύνου θα το βοηθήσει να συνεργαστεί καλύτερα. 

Παράδειγμα, αν υπάρχει δυνατό ρεύμα, εξηγήστε τι είναι και πώς θα μπορούσε να το παρασύρει. Μην το πείτε απλά να μην κολυμπάει σε εκείνο το σημείο. 

5) Μείνετε σε Κοντινή Απόσταση 

Ένα παιδί χρειάζεται για συνοδό έναν ενήλικο, όχι ένα άλλο, έστω μεγαλύτερο, παιδί. Ακόμη κι αν πηγαίνει κολυμβητήριο, ακόμη κι αν έχει ιδιαίτερες αθλητικές ικανότητες, ένα παιδί έχει πάντα την τάση να τεστάρει τα όριά του – και να μην τα υπολογίζει σωστά. 

Όσο μικρότερο, λοιπόν, είναι ένα παιδί, τόσο πιο κοντά του πρέπει να βρίσκεστε ανά πάσα στιγμή. Και να θυμάστε πως κανένα εργαλείο επίπλευσης (μπρατσάκια, σωσίβια κ.λπ.) δεν μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια του παιδιού σας. 

6) Ξεκινήστε τα Μαθήματα Κολύμβησης  

Αρκετοί ειδικοί συνιστούν τα μαθήματα ελεύθερης κολύμβησης πριν τα τέσσερά τους χρόνια. Μιλήστε με τον παιδίατρό σας και με έναν εξειδικευμένο γυμναστή και ξεκινήστε τα μαθήματα κολύμβησης όσο το δυνατόν νωρίτερα – αλλά και όταν είναι ασφαλές να γίνει αυτό. 

Όραμα του RMHC είναι να βλέπουμε περισσότερα παιδικά χαμόγελα. Και προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό κρατώντας οικογένειες ενωμένες, όταν το χρειάζονται περισσότερο. Μάθετε περισσότερα για το έργο μας, πατώντας εδώ.