Πώς να Εμπνεύσετε Αυτοπεποίθηση σε ένα Παιδί!

Η αυτοπεποίθηση είναι μια από τις σημαντικότερες ιδιότητες για την υγιή ανάπτυξη κάθε παιδιού – ειδικά σήμερα, που οι πιέσεις της κοινωνίας μας είναι ισχυρότερες από ποτέ.

Αυτοπεποίθηση είναι η υγιής και ισορροπημένη εμπιστοσύνη ενός ατόμου στις δυνάμεις και τις ικανότητές του. Σχετίζεται άμεσα με την αυτοεκτίμηση, την ικανότητα δηλαδή ενός ατόμου να αντιλαμβάνεται την αξία της ζωής και της προσωπικότητάς του, δίχως να νιώθει την ανάγκη να εντυπωσιάζει άλλους με τα επιτεύγματα ή τα αποκτήματά του. 

Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η καλλιέργεια αυτοπεποίθησης αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη αξία. Για να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να αποκτήσουν μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, τα παιδιά πρέπει να εμπιστεύονται τις ικανότητές τους και να διαχειρίζονται κατάλληλα τις επιτυχίες και τις αποτυχίες τους.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να οικοδομήσει αυτοπεποίθηση στον εαυτό του; 

Του Επιτρέπουμε να Αναλαμβάνει Πρωτοβουλίες και να Βρίσκει Λύσεις

Προφανώς, ένα μωρό χρειάζεται κάποιον να το φροντίζει συνεχώς και να ικανοποιεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες του. Αλλά αν συνεχίζουμε να φερόμαστε σε ένα παιδί που μεγαλώνει σαν να ήταν μωρό, τότε θα πιστέψει και το ίδιο ότι, μόνο του, δεν μπορεί να ενεργήσει αποτελεσματικά ή να λύσει τα προβλήματά του.

Είναι, λοιπόν, σημαντικό να δίνουμε στο παιδί τη δυνατότητα να παίρνει πρωτοβουλίες, να δοκιμάζει πράγματα, να αναλαμβάνει τις ευθύνες των λαθών του και να προσπαθεί να βρίσκει λύσεις σε διάφορα προβλήματα που ανακύπτουν. Προφανώς, ο «χώρος» αυτός πρέπει να είναι ανάλογος της ηλικίας του, και πρέπει να συνοδεύεται πάντοτε από συμβουλές – όπου, όμως, και όποτε πραγματικά χρειάζεται.

Επαινούμε για την Προσπάθεια, Όχι για το Αποτέλεσμα

Η εμμονή που έχει η σύγχρονη κοινωνία (και πολλοί γονείς) με το «τέλειο» αποτέλεσμα δεν πρέπει να επηρεάζει τη στάση μας ως γονείς. Καθώς υποκινούμε το παιδί να μάθει και να δοκιμάσει νέες δεξιότητες, είναι σημαντικό να επιβραβεύουμε πάντοτε την προσπάθειά του, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα.

Φυσικά, δεν ενθαρρύνουμε την τεμπελιά ή την αμέλεια: υποκινούμε το παιδί να κάνει ένθερμη προσπάθεια με ό,τι καταπιάνεται (πάντοτε ισορροπημένα), αλλά επαινούμε πάντοτε τον αγώνα και τη ζέση του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Του Επιτρέπουμε να Κάνει Λάθη

Ως ενήλικες, εκπαιδευόμαστε να αποφεύγουμε τα λάθη – και καλά κάνουμε. Ως γονείς, όμως, είναι σημαντικό να μην ξεχνούμε την παιδευτική αξία που έχει το λάθος για τα παιδιά.

Φυσικά, χρειάζεται ισορροπία. Δεν επαινούμε τα λάθη, ούτε τα ενθαρρύνουμε προτρέποντας το παιδί να αδιαφορεί για το τι είναι σωστό ή  να δείχνει ανευθυνότητα. Από την άλλη, κάθε λάθος είναι μια ευκαιρία για το παιδί να ακονίσει τις ικανότητες και τον χαρακτήρα του και να μάθει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του αντί να κατηγορεί άλλους ή να βυθίζεται στην αυτολύπηση.

Δεν το Συγκρίνουμε

Η σύγκριση του παιδιού με τους γονείς, με τα αδέλφια του ή με φίλους το μόνο που πετυχαίνει είναι να του περάσει την ιδέα ότι δεν έχει προσωπική αξία: είναι πολύτιμο ως άτομο μόνο σε σύγκριση (και υπεροχή) με άλλους. Αν υιοθετήσει αυτό το σκεπτικό, κάθε φορά που θα διαπιστώνει ότι κάποιος τα καταφέρνει καλύτερα σε κάποιον τομέα, αυτομάτως θα αισθάνεται άχρηστο και αποτυχημένο.

Αποφεύγουμε, λοιπόν, τις συγκρίσεις! Επαινούμε το παιδί για τα δικά του ταλέντα και τις δικές του προσπάθειες. 

Λέμε Όχι στην Τελειομανία

Εμείς, ως ενήλικες γνωρίζουμε ότι η τελειότητα είναι ανέφικτη – αλλά για τα παιδιά αυτό δεν είναι δεδομένο· κι όσο νωρίτερα το καταλάβουν, τόσο το καλύτερο.

Όταν βλέπει «αστέρες» του κινηματογράφου ή του αθλητισμού, φροντίστε να του υπενθυμίζετε ότι αυτή η εικόνα της τελειότητας είναι φτιαχτή: η πραγματική επιτυχία έχει να κάνει με την αγάπη και τη δοτικότητα, όχι με το κυνήγι της τελειότητας σε οποιονδήποτε τομέα.

Εκδηλώνουμε Στοργή και Αγάπη

Βοηθήστε το παιδί σας να καταλάβει ότι το αγαπάτε ό,τι κι αν συμβεί: ανεξάρτητα από τους βαθμούς του και τα επιτεύγματά του. Όταν εκφράζετε τακτικά την αγάπη σας γι’ αυτό, θα καταλάβει ότι την αξίζει και ότι πρέπει να τη μοιράζεται και το ίδιο, ανεξάρτητα από το αν τα πράγματα πάνε καλά ή όχι εκείνη την περίοδο της ζωής του.

Το παιδί χρειάζεται την οικογένειά του για να οικοδομήσει υγιή αυτοπεποίθηση και αυτοσεβασμό. Στόχος τουRMHC Κύπρου είναι να κρατά τις οικογένειες παιδιών που νοσηλεύονται ενωμένες, παρέχοντάς τους άνετη και αξιοπρεπή διαμονή.  

Μάθετε περισσότερα για το έργο μας, καθώς και το πώς μπορείτε να συνδράμετε στον αγώνα μας.