Πώς να Βοηθήσετε το Παιδί σας να Αναπτύξει Κοινωνικές και Συναισθηματικές Δεξιότητες στο Σπίτι

Κοινωνικές δεξιότητες: ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια στην ανάπτυξη κάθε παιδιού, το οποίο θα καθορίσει, σε μεγάλο βαθμό, όχι μόνο τη σταδιοδρομία του, αλλά και την ποιότητα κάθε προσωπικής του σχέσης.  

Ωστόσο, οι κοινωνικές δεξιότητες απαιτούν εκμάθηση, εκπαίδευση, καλλιέργεια. Με άλλα λόγια, τα παιδιά χρειάζονται κάποιον να τους τις διδάξει. Και οι πλέον κατάλληλοι για αυτόν τον ρόλο δεν είναι άλλοι από τους γονείς τους.

Παρακάτω, θα μάθετε μερικούς απλούς τρόπους να βοηθήσετε το παιδί σας να αναπτύξει κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες στο σπίτι. Δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις, μόνο άφθονη αγάπη, μπόλικο χρόνο και υπομονή.

Χρησιμοποιήστε Μαριονέτες

Συχνά, δάσκαλοι και εκπαιδευτικοί χρησιμοποιούν μαριονέτες όταν θέλουν να διδάξουν σε παιδιά ευαίσθητα ζητήματα, όπως ο χειρισμός ενός καυγά ή μιας σύγκρουσης, ή την ουσία συναισθημάτων όπως η χαρά, η λύπη και ο θυμός. Μπορείτε να δοκιμάσετε κι εσείς την ίδια τεχνική στο σπίτι.

Σύντομα θα προσέξετε ότι τα παιδιά απολαμβάνουν να ξεκινούν… συζητήσεις με τις αγαπημένες τους μαριονέτες. Θα τα ακούσετε να μιλούν για τη μέρα τους και τα συναισθήματά τους. Η αλληλεπίδραση του παιδιού με τις μαριονέτες και η άνεση με την οποία θα εκφράζεται και θα διακρίνει τα διάφορα συναισθήματα θα το βοηθήσουν να κάνει το ίδιο αργότερα με τους ανθρώπους γύρω του. 

Να Σκέφτεστε… Μεγαλόφωνα

Ετοιμάζεστε να βγείτε έξω για ψώνια με το μικρούλι σας και διαπιστώνετε ότι το πορτοφόλι σας έχει σκιστεί. «Καλύτερα να μη βάλω εδώ τα χρήματά μου», μπορείτε να πείτε, «για να μην τα χάσω.

Εκφράζοντας τις σκέψεις σας μεγαλόφωνα, βοηθάτε πολύ το παιδί σας να εκπαιδευτεί στη διαχείριση δυσκολιών και προβλημάτων και να μάθει να χρησιμοποιεί τη λογική. Μπορεί να ακούγεται απλοϊκή, αλλά είναι πολύ αποτελεσματική μέθοδος.

Να τους Διαβάζετε Παραμύθια για τον Ύπνο

Υπάρχει κάτι μαγικό σε αυτή τη συνήθεια που μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών. Το διάβασμα ενός παραμυθιού πριν από τον ύπνο συνδυάζει αυτή την αίσθηση της στοργής, της ενότητας, της ασφάλειας. Είναι λοιπόν ιδανική στιγμή για να μιλήσετε στο παιδί για τον κόσμο των συναισθημάτων.

Απλά χρησιμοποιήστε τους χαρακτήρες και την πλοκή του παραμυθιού και ζητήστε από το παιδί να μοιραστεί τις σκέψεις και τα συναισθήματά του κάνοντας ερωτήσεις: «Τι νομίζεις ότι πρέπει να κάνει εδώ η μικρή νεράιδα; Πώς νομίζεις ότι αισθάνεται; Τι θα έκανες εσύ αν ήσουν στη θέση της;»

Κάντε Μαζί μια Εργασία

Αντί να ζητάτε από το παιδί σας να κάνει μια εργασία μόνο του, κάντε τη μαζί του. Οι δυο σας μπορείτε να διπλώσετε τα ρούχα, να στρώσετε το τραπέζι, να μαζέψετε τα φύλλα από τον κήπο ή να βάψετε έναν τοίχο. Φροντίστε να μη σας παρακολουθεί απλά να κάνετε τη δουλειά. Βοηθήστε το να συμμετάσχει, δίνοντάς του εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει και αναθέτοντάς του πράγματα που όντως μπορεί να κάνει.

Παίξτε Παιχνίδια

Τα επιτραπέζια παιχνίδια και τα παιχνίδια σε εξωτερικούς χώρους προσφέρουν άφθονες ευκαιρίες για να μάθουν τα παιδιά να εναλλάσσουν ρόλους, να συνεργάζονται, να διαχειρίζονται την απογοήτευση, την επιτυχία, την ήττα, τον ανταγωνισμό, τον σεβασμό, τους κανόνες και πολλά άλλα. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μάθετε στα παιδιά να μην επικεντρώνονται στη νίκη ή τη διάκριση, αλλά στη διασκέδαση και τη διαδικασία του ίδιου του παιχνιδιού.

Πόσο σημαντική είναι μια στοργική, ενωμένη οικογένεια για κάθε παιδί! Γι’ αυτό και στόχος του RMHC Κύπρου είναι να κρατά οικογένειες ενωμένες, ειδικά όταν αντιμετωπίζουν την επώδυνη δοκιμασία μιας μακροχρόνιας νοσηλείας.

Μάθετε περισσότερα για το έργο μας, καθώς και το πώς μπορείτε να συμβάλετε κι εσείς στην προσπάθειά μας.