Δεν είναι δα και καμιά τρομερή ανακάλυψη: ο καλός γονιός είναι ο υγιής, ο ισορροπημένος, ο χαρούμενος γονιός.
Η απλή αυτή αλήθεια, όμως, δεν σημαίνει και ότι είναι εύκολο να εφαρμοστεί στην καθημερινότητα, με το μωρό στο ένα χέρι και ένα πεινασμένο παιδί να κρέμεται από το άλλο.
Ως γονιός, η επαρκής αυτοφροντίδα ίσως μοιάζει τόσο πιθανή όσο το να κερδίσετε το λαχείο. Παρ’ όλα αυτά, η φροντίδα του εαυτού σας σάς κάνει καλύτερο γονέα – και βοηθά τα παιδιά σας να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.
Παρακάτω, θα δούμε μαζί έξι εφικτές στρατηγικές αυτοφροντίδας που θα ωφελήσουν τόσο εσάς, όσο και την οικογένειά σας.
1. Αλλάξτε το Συναίσθημα με μια Δραστηριότητα
Τα συναισθήματα, οι σκέψεις και οι δραστηριότητες συνδέονται μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει ότι η ενασχόληση με υγιείς, ευχάριστες δραστηριότητες μπορεί, με τη σειρά της, να αλλάξει σταδιακά τα συναισθήματά.
Όταν δεν είστε λοιπόν καλά συναισθηματικά, κάντε ένα ντους ή πηγαίνετε μια βόλτα (ακόμα κι αν θέλετε να κάτσετε στον καναπέ και να μην το κουνήσετε από εκεί). Μπορεί στο τέλος να νιώσετε πιο ευδιάθετοι και χαρούμενοι. Το βελτιωμένο συναίσθημα, με τη σειρά του, θα οδηγήσει σε καλύτερη συμπεριφορά, όπως λιγότερα νεύρα και μεγαλύτερη υπομονή.
2. Να Δαπανάτε Λιγότερο Χρόνο στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης
Όταν σταματήσετε να συγκρίνετε τη ζωή σας ως γονέων με τις εξιδανικευμένες (συχνά ψεύτικες) ζωές άλλων, θα είστε πιο ευτυχισμένοι με αυτό που ήδη έχετε, ενώ η λιγότερη ενασχόληση με τα δίκτυα θα σας δώσει περισσότερο χρόνο για ποιοτικές δραστηριότητες με την υπόλοιπη οικογένεια, ιδίως με τα παιδιά.
3. Βρείτε Χρόνο για τον Εαυτό σας
Ονειρεύεστε να πάτε διακοπές μόνος ή μόνη σας για να ξαποστάσετε λίγο;
Το να λείψετε εβδομάδες ή μέρες από το σπίτι μπορεί να μην είναι ρεαλιστικό, αλλά ίσως μπορείτε να ξεκλέψετε έστω μία ώρα για τον εαυτό σας, κι αυτό να σας δώσει λίγη ζωντάνια.
Κάντε σχέδια για να πάτε για φαγητό με κάποιον φίλο, να αθληθείτε ή να διαβάσετε ένα μυθιστόρημα στο τοπικό καφέ. Λίγος «χρόνος για μένα» μπορεί να βοηθήσει πολύ.
4. Προσλάβετε μια μπέιμπι σίτερ… Χθες
Χρειάζεστε μια στο τόσο ένα διάλειμμα – και αυτό είναι φυσιολογικό.
Ακόμα και μερικές ώρες ενήλικου χρόνου μπορούν να αλλάξουν τελείως την ψυχολογία σας. Προγραμματίστε μια βραδιά ραντεβού ή πάτε σε μια συναυλία, χωρίς τα παιδιά.
Εξάλλου, είναι σημαντικό τα παιδιά να περνούν χρόνο με άλλους ενήλικες – που είναι φυσικά άξιοι εμπιστοσύνης! Όταν εκτίθενται σε διαφορετικούς τύπους ανθρώπων μαθαίνουν να σκέφτονται με νέους τρόπους και αποκτούν νέα οπτική για τον κόσμο που τα περιβάλλει.
5. Εξασφαλίστε Ποιοτικό Ύπνο
Ο κακός ύπνος μας κάνει νωθρούς, κυκλοθυμικούς, και συχνά προκαλεί προβλήματα υγείας, όπως οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη. Βαθιά μέσα σας το ξέρετε ήδη αυτό – κι όμως ο ύπνος πάντα θυσιάζεται στον βωμό των καθημερινών υποχρεώσεων.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να γίνει προτεραιότητα, καθώς θα σας βοηθήσει να παραμείνετε θετικοί και υπομονετικοί όταν τα παιδιά σας δεν είναι.
6. Μην Είστε Τελειομανείς
Καλός γονιός δεν σημαίνει τέλειος γονιός – κάτι που, ούτως ή άλλως, δεν υπάρχει.
Δεν πειράζει να φτιάξετε καμιά φορά ένα γρήγορο γεύμα με κατεψυγμένα λαχανικά ή να αναβάλλετε το σφουγγάρισμα για μερικές μέρες. Αν χρειάζεστε χρόνο για τον εαυτό σας και την υγεία σας, μη διστάζετε να βάζετε συχνά στην άκρη τέτοιες… δευτερεύουσες υποχρεώσεις.
Έτσι, θα έχετε περισσότερο χρόνο για ξεκούραση και περισσότερη ενέργεια για να ασχοληθείτε με τις ουσιαστικές ανάγκες των παιδιών σας.
Το παν είναι η ισορροπία. Αυτή κρατά εσάς και, ως αποτέλεσμα, όλη την οικογένεια υγιή και ευτυχισμένη. Και είναι κάτι που μπορείτε να το καταφέρετε. Ανακαλύψτε τι έχουμε καταφέρει, εμείς οι άνθρωποι του RMCH Cyprus, στην προσπάθειά μας να βοηθήσουμε παιδιά που νοσούν να παραμείνουν κοντά στους γονείς τους κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους!