Παιδί και Σχολείο: 8 Συμβουλές για Ευχάριστη και Ασφαλή Επιστροφή!

Little girl and father

Η  έναρξη του σχολείου είναι πάντα λίγο… αγχωτική και συνάμα συναρπαστική εμπειρία για τα παιδιά!

Με τις πρώτες (και πιο δύσκολες) μέρες της επιστροφής στο σχολείο να ανήκουν ήδη στο παρελθόν, σκεφτήκαμε να σας εφοδιάσουμε με ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να θέσετε τα θεμέλια για μια παραγωγική, ευχάριστη και ασφαλή χρονιά!

1. Βελτιώστε το… Πρωινό ξύπνημα

Είναι ίσως η δυσκολότερη αλλαγή για τα παιδιά. Από το χουζούρεμα του καλοκαιριού, στο ξύπνημα λίγο μετά το ξημέρωμα!

Ένας τρόπος να τα βοηθήσετε να προσαρμοστούν πιο εύκολα στη νέα τους ρουτίνα, είναι να ορίσετε (και να τηρήσετε αυστηρά) μια συγκεκριμένη ώρα για ύπνο, ώστε να έχουν χορτάσει ξεκούραση και να σηκώνονται πιο εύκολα το πρωί. Είναι σημαντικό να είστε σταθεροί και να τηρείτε αυτή την ώρα ακόμη και τα σαββατοκύριακα.

2. Προσωπική Υγιεινή και Επίβλεψη κατά τη Χρήση της Τουαλέτας

Αν το αγγελούδι σας δεν έχει μάθει ακόμα να πηγαίνει μόνο του στην τουαλέτα, είναι πολύ σημαντικό να το αναφέρετε αυτό στη δασκάλα του. Καλό θα ήταν να πακετάρετε, επίσης, στη σχολική του τσάντα μερικά επιπλέον εσώρουχα, ώστε να μπορεί να αλλάξει αν συμβεί κάποιο… ατύχημα.

Αν πάλι εκπαιδεύετε το παιδί αυτήν την περίοδο στη χρήση της τουαλέτας, μάθετέ του πώς να χειρίζεται διάφορους τύπους από καζανάκια, και μάθετέ του την τέχνη του αποτελεσματικού πλυσίματος των χεριών: αυτό περιλαμβάνει τόσο τον τρόπο, όσο και τη διάρκεια της πλύσης. Ίσως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα αγαπημένο παιδικό τραγουδάκι με αντίστοιχη διάρκεια, το οποίο πρέπει να λέει πάντοτε ολόκληρο προτού ξεπλύνει τα χέρια του.

3. Υγιεινά Σνακ και Σάντουιτς για το Σχολείο

Είναι σημαντικό το παιδί να εξακολουθήσει να τρώει σωστά και υγιεινά στο σχολείο, κι ο καλύτερος τρόπος να το πετύχετε αυτό είναι να ετοιμάζετε εσείς κάτι από το σπίτι να το παίρνει μαζί του. Φροντίστε μόνο να τρώγεται εύκολα στο χέρι και, φυσικά, να είναι νόστιμο!

4. Ώρα για Λίγο Μεγαλύτερη Αυτονομία

Το σχολείο δίνει ούτως ή άλλως στα παιδιά μια ευκαιρία για μεγαλύτερη ανεξαρτησία και αυτονομία. Ο καλύτερος τρόπος να τη χρησιμοποιήσουν σωστά είναι να την αποκτήσουν όσο βρίσκονται ακόμη υπό την επίβλεψή σας. Αφήστε τα να ντυθούν μόνα τους και να δέσουν τα κορδόνια τους, να ετοιμάσουν την τσάντα τους και να τακτοποιήσουν τα σχολικά τους. Δώστε στοργική μα σταθερή διόρθωση όπου χρειαστεί και σύντομα θα μπορούν να τακτοποιούν μόνα τους τέτοιες απλές εργασίες.

5. Πρόγραμμα και Αίσθηση Ρουτίνας

Μπορεί να ψάχνουν ευκαιρία για να τη σκαπουλάρουν, αλλά τα παιδιά βαθιά μέσα τους λατρεύουν το πρόγραμμα και τη ρουτίνα· τα γεμίζει ασφάλεια και μειώνει το άγχος τους. Είναι καλό, λοιπόν, να τα βοηθήσετε να έχουν ένα εύκαμπτο μα ξεκάθαρο πρόγραμμα τις μέρες του σχολείου. Προσοχή, όμως: είναι σημαντικό το πρόγραμμα αυτό να το βγάλετε μαζί, και όχι μόνοι σας.

6. Ευκαιρία για Ουσιαστική Επικοινωνία

Αναμφίβολα το πρόγραμμά σας είναι ασφυκτικά γεμάτο, γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε ξεκάθαρες προτεραιότητες: και η καθημερινή, ουσιαστική επικοινωνία με τα παιδιά σας είναι μία από αυτές.

Δημιουργήστε ευκαιρίες για κουβέντα, ώστε να σας λένε πώς περνούν στο σχολείο, τι μαθαίνουν και τι προκλήσεις ή προβληματισμούς αντιμετωπίζουν. Ο χρόνος αυτός έχει για αυτά μεγαλύτερη αξία από οποιοδήποτε παιχνίδι ή δώρο.

7. Όχι Μόνο Διάβασμα

Το σύγχρονο σχολείο είναι πολύ πιο απαιτητικό για τα παιδιά, τα οποία συχνά επιστρέφουν σπίτι σωματικά και διανοητικά εξαντλημένα. Καλό είναι, λοιπόν, να ξεχωρίσετε άφθονο χρόνο στο πρόγραμμά τους για ξεκούραση και ψυχαγωγικές μα συνάμα δημιουργικές δραστηριότητες, όπως κάποιο άθλημα ή κάποιο μουσικό όργανο.

8. Πάρτε μια Ανάσα

Αν λίγη ξεκούραση είναι σημαντική για τα παιδιά, πόσο μάλλον για τους γονείς! Αν το γεγονός ότι το παιδί σας θα περνά πλέον χρόνο μακριά σας στο σχολείο σάς αγχώνει κάπως, κάντε ένα διάλειμμα και αφιερώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας για λίγη χαλάρωση· ακόμη και 30 λεπτά είναι αρκετά για να σας αναζωογονήσουν.

Έτοιμοι για τη νέα σχολική χρονιά; Περάστε από τη θεωρία στην πράξη, εφαρμόστε τις παραπάνω συμβουλές και σύντομα θα ανακαλύψετε ότι τα πράγματα είναι ευκολότερα από ό,τι φαντάζεστε!