10 Υγιεινές Συνήθειες που Πρέπει να Διδάξουμε στα Παιδιά μας

Η μεγαλύτερη πρόκληση για κάθε σύγχρονο άνθρωπο είναι η υιοθέτηση και η διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής – κυρίως λόγω έλλειψης χρόνου. 

Ή, τουλάχιστον, αυτό χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία. 

Γιατί, στην πραγματικότητα, ο λόγος δεν είναι η έλλειψη χρόνου, αλλά οι λάθος προτεραιότητες. Κακές συνήθειες που τείνουν να βγάζουν αυτά που είναι πράγματι σημαντικά από την πρώτη θέση στη ζωή μας. Μπορούμε, όμως, να διορθώσουμε αυτό το λάθος – και, το κυριότερο, μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να μην το κάνουν ποτέ. 

Μιας και ξεκινά ένα νέο έτος, να ένας υπέροχος στόχος για όλους τους γονείς: να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να υιοθετήσουν συνήθειες που προάγουν την ευεξία και την καλή υγεία. Παρακάτω, προτείνουμε 10 από αυτές. 

 1. Άσκηση
  Η καθημερινή άσκηση διατηρεί το σώμα σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, συμβάλλει στην υγιή διαχείριση του άγχους και βελτιώνει τη διάθεση. 

  Η δυσκολία, για μικρούς και μεγάλους, είναι το πρόγραμμα. Για να βοηθήσετε τα παιδιά σας από αυτήν την άποψη, επιλέξτε ευχάριστες, διασκεδαστικές δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση, ο χορός και διάφορα ομαδικά αθλήματα. 
 1. Ποιοτικός Ύπνος
  Ο ποιοτικός ύπνος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον προγραμματισμό. Ορισμένες φορές κοιμόμαστε αργά προσπαθώντας να «μεγαλώσουμε» με αυτόν τον τρόπο την παραγωγικότητα της ημέρας. Στην πραγματικότητα, απλά κλέβουμε ώρες από την επομένη. 

  Ιδιαίτερα τα παιδιά χρειάζεται να κοιμούνται σχετικά νωρίς κάθε βράδυ, για να απολαμβάνουν και να αξιοποιούν ουσιαστικά τη μέρα τους και να προστατέψουν την υγεία τους. Ένας τρόπος για να τα βοηθήσετε σε αυτό είναι να ασχοληθείτε με χαλαρωτικές δραστηριότητες λίγο πριν κοιμηθούν. Θα μπορούσατε να διαβάσετε κάτι όλοι μαζί ή να βάλετε χαλαρωτική μουσική καθώς συζητάτε με τα παιδιά σας. Αποφύγετε την τηλεόραση και την ενασχόληση με το κινητό ή το τάμπλετ, επειδή η ακτινοβολία που εκπέμπουν «ξυπνούν» τον εγκέφαλο, παρά τον χαλαρώνουν.  
 1. Προσοχή στις Μερίδες 
  Φροντίστε να υπάρχουν διαθέσιμα φρούτα και λαχανικά σε κάθε γεύμα. Αντί να πιέζετε τα παιδιά σας να καταναλώνουν φρούτα και λαχανικά, δώστε τους εσείς το καλό παράδειγμα.
 1. Βάλτε Χρώμα στη Διατροφή σας

Η ποικιλία είναι ουσιώδης για υγιεινή διατροφή. Επιλέξτε, λοιπόν, τρόφιμα από κάθε τροφική ομάδα (φρούτα, λαχανικά, κρέας, γαλακτοκομικά, σιτηρά κτλ.) για ένα ολοκληρωμένο γεύμα, και παίξτε με τα χρώματά τους, συνδυάζοντας στο τραπέζι έντονα και διαφορετικά κάθε φορά χρώματα. Αυτό ελκύει το παιδικό βλέμμα και τα βοηθά να απολαμβάνουν πραγματικά θρεπτική τροφή. 

 1. Να Πίνετε Άφθονο Νερό
  Πολλά παιδιά, προτιμούν χυμούς και ζαχαρούχα αναψυκτικά για να καλύψουν τις ανάγκες τους για ενυδάτωση, με δυσάρεστα αποτελέσματα για το βάρος και την υγεία τους. Βοηθήστε τα να κατανοήσουν την αξία της σωστής ενυδάτωσης πρώτα με το καλό σας παράδειγμα. Φροντίστε να έχετε φιλτραρισμένο νερό στο σπίτι και αγοράστε τους ένα προσωπικό παγουράκι για να πίνουν γουλιές όλη μέρα, όπου κι αν βρίσκονται. Δοκιμάστε, επίσης, να βάλετε κομμάτια φρούτων ή φρέσκων μυρωδικών στο νερό για σπιτικά αναψυκτικά. 
 1. Μην Παραμελείτε τα Ιατρικά Ραντεβού
  Η τακτική ιατρική παρακολούθηση συμβάλλει στη σωστή ανάπτυξη των παιδιών, επιτρέποντάς σας να αντιμετωπίσετε πιθανά προβλήματα υγείας προτού γίνουν σοβαρά.  
 1. Καθημερινό Διάβασμα 
  Για να γίνει το διάβασμα απολαυστικό είναι σημαντικό να προσαρμόζεται στις ανάγκες του κάθε παιδιού. Επιλέξτε βιβλία που κάνουν τη μάθηση διασκεδαστική. Όσο περισσότερο διαβάζετε επίσης στα παιδιά σας, τόσο πιο πιθανό είναι να απολαμβάνουν το διάβασμα και να το κάνουν συνήθειά τους.
 1. Ασχοληθείτε με Νέες Δραστηριότητες 

Διαλέξτε ένα ωραίο οικογενειακό χόμπι ή δεξιότητα και μάθετέ τη όλοι μαζί ως οικογένεια. Αν κάνετε πράγματα μαζί, θα δεθείτε ακόμη περισσότερο και θα βελτιώσετε σημαντικά την επικοινωνία σας.

 1. Να Απολαμβάνετε Χρόνο ως Οικογένεια 
  Ξεχωρίστε κάθε εβδομάδα χρόνο για να κάνετε πράγματα μαζί ως οικογένεια. Από μια ταινία έως μια εκδρομή – φροντίστε απλά να είστε μαζί. Συμπεριλάβετε φίλους και συγγενείς για ακόμη μεγαλύτερη αναζωογόνηση, αλλά βεβαιωθείτε ότι, όσο βαρύ κι αν είναι το πρόγραμμά σας, όλη η οικογένεια είναι μαζί. 
 1. Να Αντλείτε Χαρά από Μικρά Πράγματα
  Η αίσθηση του χιούμορ μειώνει την ένταση και το άγχος της καθημερινότητας. Διδάξτε στα παιδιά σας να διατηρούν θετική στάση βρίσκοντας χαρά σε μικρά πράγματα στη ζωή. Αυτό θα τα βοηθήσει να παραμένουν χαρούμενα ακόμη και σε στιγμές που υπομονή τους δοκιμάζεται σκληρά. 

  Η καλή υγεία και η ευεξία είναι κάτι που χτίζεται μέρα με την ημέρα, μέσα από τις καθημερινές μας συνήθειες. Θέτοντας οι ίδιοι το καλό παράδειγμα, θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να υιοθετήσουν σταδιακά καλές συνήθειες που θα τα προστατεύουν σε όλη τους τη ζωή!
Shopping Cart