Τα Οφέλη του Ύπνου για την Υγεία των Παιδιών

Είναι πλέον πασίγνωστο ότι ο ανεπαρκής ύπνος επιβαρύνει σημαντικά τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν μειώνει απλά την παραγωγικότητά μας· συμβάλλει στην εμφάνιση διαφόρων προβλημάτων υγείας, τόσο σε ενήλικες όσο και σε παιδιά.

Παρότι τα παιδιά δίνουν την αίσθηση ότι είναι γεμάτα ενέργεια, έχουν εξίσου μεγάλη ανάγκη για επαρκή ύπνο όσο κι εμείς, ειδικά όσον αφορά τη σωματική και ψυχική τους υγεία.

Όπως κι αν έχει, υπάρχουν τρόποι να μειώσετε το άγχος και να διαχειριστείτε πιο αποτελεσματικά την καινούρια σας καθημερινότητα. Σε αυτό το άρθρο θα δούμε 6 πρακτικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να απολαμβάνετε κάθε στιγμή καθώς ανατρέφετε το μωράκι σας.

1.Συμβάλλει στην Υγιή τους Ανάπτυξη

Το παιχνίδι, η τηλεόραση, το Ίντερνετ διεκδικούν καθημερινά την προσοχή των παιδιών, ενώ η λαχτάρα τους για περιπέτεια και ψυχαγωγία τούς περνά συχνά την αίσθηση ότι ο ύπνος είναι περιττός – ίσως και μια μορφή τιμωρίας!

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να βοηθήσουμε τα παιδιά να καταλάβουν και να εκτιμήσουν την αξία του ύπνου για την ανάπτυξη του σώματός τους, ιδιαίτερα του εγκεφάλου. Πώς;

Το κλειδί είναι ένα: σταθερότητα. Μάθετε στα παιδιά σας να κοιμούνται νωρίς κάθε βράδυ και να ξεκουράζονται έστω και λίγο τα μεσημέρια. Οι καλές συνήθειες ύπνου συμβάλλουν στην υγεία και τη φυσιολογική ανάπτυξη των παιδιών και τα βοηθούν να παραμένουν δραστήρια και να απολαμβάνουν ακόμη περισσότερο την υπόλοιπη μέρα τους.

2. Ενισχύει τη Μάθηση

Έχει παρατηρηθεί ότι ο ποιοτικός ύπνος αυξάνει σημαντικά την ικανότητα συγκέντρωσης των παιδιών και, ως αποτέλεσμα, τις μαθησιακές τους δεξιότητες.

Γενικά, τα παιδιά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν σε δραστηριότητες στις οποίες διδάσκονται νέα πράγματα. Ωστόσο, η διαδικασία αυτή γίνεται πιο εύκολη και ευχάριστη όταν είναι ξεκούραστα. Οι μαθητικές τους επιδόσεις θα είναι πάντοτε ανάλογες της ποιότητας του ύπνου τους.

3. Καταπολεμά την Παχυσαρκία

Η παιδική παχυσαρκία έχει μετατραπεί σε πραγματική μάστιγα στις μέρες μας. Διάφορες μελέτες έχουν αποδείξει ότι το φαινόμενο σχετίζεται άμεσα με τις κακές συνήθειες ύπνου.

Κατά τη διάρκεια του νυχτερινού ύπνου, το ανθρώπινο σώμα εκκρίνει τη λεπτίνη, μια ορμόνη που ρυθμίζει την όρεξη και σηματοδοτεί στον εγκέφαλο το αίσθημα κορεσμού – ότι το σώμα έχει δηλαδή καταναλώσει ήδη όση τροφή χρειάζεται. Αντίθετα, όταν κοιμόμαστε λιγότερες ώρες, ο οργανισμός μας εκκρίνει τη γκρελίνη, η οποία ενεργοποιεί τον μηχανισμό της πείνας και αναγκάζει το σώμα να καταναλώσει μεγαλύτερη ποσότητα τροφής. Συχνά, επίσης, στις νυχτερινές λιγούρες προτιμούμε έτοιμες, λιπαρές τροφές χαμηλής θρεπτικής αξίας, πλούσιες σε θερμίδες.

Το φαινόμενο αυτό είναι ακόμη πιο έντονο στα παιδιά, επηρεάζοντας το βάρος και, ως αποτέλεσμα, την υγεία τους. Αντίθετα, οι καλές συνήθειες ύπνου μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, διασφαλίζοντας καλή υγεία και ευεξία.

4.Βοηθά στην Καλή Λειτουργία της Καρδιάς

Ο ποιοτικός ύπνος είναι ζωτικός για την ομαλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος. Αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο για τα παιδιά.

Έχει αποδειχτεί ότι οι ανεπαρκείς συνήθειες ύπνου επηρεάζουν αρνητικά τον μεταβολισμό των παιδιών με αποτέλεσμα να αυξάνονται σημαντικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Η εξέλιξη αυτή προκαλεί ορισμένες φορές παιδικό διαβήτη, που φθείρει σε βάθος χρόνου τα αιμοφόρα αγγεία, απορρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση. Οι απότομες πάλι εναλλαγές στην αρτηριακή πίεση προκαλούν συχνά καρδιαγγειακά προβλήματα.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο επαρκής ύπνος δεν είναι απλά μέσο ξεκούρασης, αλλά απαραίτητο εφόδιο για καλή υγεία, τόσο στους ενήλικες, όσο και για τα παιδιά.

Αγαπούμε τα παιδιά, όπως και τους γονείς που τα φροντίζουν στοργικά! Όραμα και αποστολή του RMHC είναι να βοηθά γονείς παιδιών που νοσούν να παραμείνουν κοντά τους και να τα στηρίζουν κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους. Μάθετε περισσότερα για τις προσπάθειές μας και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να μας βοηθήσετε, με μια επίσκεψη στον επίσημο ιστότοπό μας.