Κατοικίδια: Η Σημασία τους στη Ζωή των Παιδιών

Όσοι έχουν ή είχαν ποτέ κατοικίδιο, ειδικά στα παιδικά τους χρόνια, γνωρίζουν καλά την τεράστια σημασία που έχει για ένα παιδί: το παιχνίδι, την ξεγνοιασιά, την αγάπη, τη συναισθηματική στήριξη και την παρηγοριά που μπορεί να του προσφέρει. 

Από την άλλη, ένα κατοικίδιο μαθαίνει σε ένα παιδί σημαντικότατες αξίες που θα του φανούν πολύ χρήσιμες στη ζωή του, όπως η υπευθυνότητα στην παροχή φροντίδας, η συμπόνια, η καθαριότητα και η ενσυναίσθηση.

Αν είστε γονιός και σκέφτεστε καιρό τώρα να πάρετε ένα κατοικίδιο για το παιδί σας – ή αν απλά το μικρό σας ζουζούνι σας το ζητά επίμονα και δεν σας αφήνει σε ησυχία… οι παρακάτω σκέψεις μπορούν να σας βοηθήσουν! Ανακαλύψτε 5 πλεονεκτήματα που μπορεί να προσφέρει ένα ζωάκι στη ζωή των παιδιών και μετά θα μπορείτε να πάρετε πιο εύκολα τις αποφάσεις σας.

1.Συναισθηματική Στήριξη

Τα κατοικίδια ζώα έχουν την τρομερή ικανότητα να προσφέρουν αγάπη με μια άδολη, απονήρευτη αφοσίωση, που εντυπωσιάζει πολύ τα παιδιά. Το κατοικίδιο δεν θα παρεξηγηθεί, δεν θα… κουτσομπολέψει, δεν θα κρατήσει κακία. 

Το κατοικίδιο θα είναι πάντα εκεί, στηρίζοντας το παιδί και βοηθώντας το να διαχειριστεί συναισθηματικές προκλήσεις, όπως το άγχος του αποχωρισμού ενός μέλους της οικογένειας, αντιζηλίες ανάμεσα στα αδέλφια, δοκιμασίες στο σχολείο, ακόμη και κάποιον θάνατο. Το παιδί ξέρει ότι το κατοικίδιό του δεν θα το προδώσει και δεν θα το πληγώσει ποτέ· θα είναι πάντα στο πλάι του για μια ζεστή αγκαλιά, όποτε το χρειαστεί, πλημμυρίζοντάς το με ένα αίσθημα ασφάλειας και αγάπης.  

2. Κοινωνικοποίηση

Το κατοικίδιο βοηθά επίσης το παιδί να κοινωνικοποιηθεί. Γίνεται ο ακούραστος φίλος του στο παιχνίδι – ακόμη και όταν όλοι οι άλλοι, ιδίως οι γονείς, χρειάζονται λίγες στιγμές ξεκούρασης. Εξάλλου, οι ειδικοί σε θέματα ψυχικής υγείας θεωρούν τα κατοικίδια μια από τις καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση της μοναξιάς, όχι μόνο σε παιδιά, αλλά και σε ενήλικες.

3.  Αίσθημα Υπευθυνότητας και Εμπιστοσύνης

Το κατοικίδιο μαθαίνει παράλληλα στο παιδί την αξία της υπευθυνότητας: η φροντίδα ενός κατοικίδιου απαιτεί εργασία από το ίδιο, καθώς πρέπει να διατηρεί τον χώρο του καθαρό, να το πηγαίνει βόλτα, να φροντίζει για τη διατροφή και την υγεία του, να βάζει τις ανάγκες κάποιου άλλου πάνω από τις δικές του. 

Έτσι, με διασκεδαστικό τρόπο, το παιδί εκπαιδεύεται σε αξίες και δεξιότητες που θα του φανούν ανεκτίμητες στην ενήλικη ζωή του.

4.Νέες Γνώσεις & Δεξιότητες

Προφανώς, η κατάλληλη  φροντίδα ενός ζώου απαιτεί από όλη την οικογένεια και το παιδί να μάθει αρκετά νέα πράγματα. Κάθε ζώο έχει τις δικές του ανάγκες, ακόμη και τα θηλαστικά. Για παράδειγμα, η φροντίδα ενός σκύλου έχει αρκετές  και σημαντικές διαφορές από αυτές μιας γάτας ή ενός ινδικού χοιριδίου – από την καθαριότητα του χώρου και του σώματός του, ως τον εμβολιασμό και τη διατροφή του. Διαφορές μάλιστα υπάρχουν ακόμη και ανάμεσα στις ράτσες του ίδιου ζώου. 

Το παιδί θα έχει, λοιπόν, την ευκαιρία να μπει στον συναρπαστικό κόσμο της φύσης και των ζώων όχι μόνο από εικόνες και βιβλία, αλλά μέσω της  καθημερινότητας του. 

5.Κατανόηση του Κύκλου της Ζωής

Ζώντας με ένα ζώο, το παιδί θα έχει επίσης την ευκαιρία να κατανοήσει καλύτερα τον κύκλο της ζωής και τις προκλήσεις της (γέννηση, ανάπτυξη, ασθένειες, αναπαραγωγή, γηρατειά και θάνατος), και να μάθει να διαχειρίζεται τα συναισθήματα που προκαλούνται από αυτή την «τριβή» με τέτοιου είδους δοκιμασίες. Αυτό θα το βοηθήσει να ωριμάσει συναισθηματικά και να αντιμετωπίσει με σθένος μεγαλύτερες προκλήσεις που αναμφίβολα θα συναντήσει αργότερα στη ζωή του.