Καλοκαιρινές Οικογενειακές Διακοπές: 5 + 1 Συμβουλές για Νέους Γονείς

Καλοκαιρινές διακοπές! Ξεγνοιασιά, χαλάρωση, ξεκούραση για μικρούς και μεγάλους, έτσι δεν είναι; 

Χμμ, όχι ακριβώς! Όσοι είναι γονείς –ειδικά νέοι γονείς- ξέρουν καλά πως οι διακοπές μπορούν να γίνουν μια ιδιαίτερα αγχωτική περίοδος, καθώς θέλουν να είναι σίγουροι ότι το παιδί είναι ασφαλές σε ένα σχετικά άγνωστο περιβάλλον.  

1. Κάντε μια Λίστα με τα Απαραίτητα

Κάτι πολύ απλό που θα μειώσει δραστικά το άγχος σας: κάντε έναν κατάλογο λίγες μέρες πριν φύγετε, με όλα τα απαραίτητα: από τις αλλαξιές ρούχων και εσωρούχων, έως αντηλιακά, πάνες, ταλκ κ.λπ. 

Όταν έχετε γραμμένο τον κατάλογο και τον έχετε τσεκάρει παρέα, δεν θα σας περάσει ποτέ από το μυαλό η βασανιστική σκέψη: «Το πήραμε αυτό; Μήπως ξεχάσαμε κάτι;»

2. Επιλέξτε το Σωστό Κατάλυμα 

Το κατάλυμα θα παίξει μεγάλο ρόλο στο πόσο ξέγνοιαστες και ξεκούραστες θα είναι πράγματι οι διακοπές σας. 

Εκτός από το προφανές, τον προϋπολογισμό σας, εξετάστε προσεκτικά διάφορους παράγοντες πριν επιλέξετε κατάλυμα: 

  • Ξεκαθαρίστε τις προτεραιότητες σας! Προτιμάτε μπόλικα αξιοθέατα, να περνάτε μέρες ολόκληρες στην παραλία, να μετακινείστε με τα πόδια ή με αυτοκίνητο κ.λπ. Όσο καλύτερα ξέρετε τι θέλετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να διαλέξετε και το σωστό κατάλυμα.  
  • Συζητήστε προσεκτικά αν είναι καλύτερο να κοιμάστε με το παιδί/παιδιά στο ίδιο ή σε ξεχωριστό δωμάτιο. Λάβετε υπόψη παράγοντες όπως οι συνήθειες ύπνου σας, η υγεία κάθε μέλους της οικογένειας, η ηλικία του παιδιού κ.λπ.
  • Όταν βρείτε την περιοχή και πιθανά καταλύματα που σας βολεύουν, ελέγξτε ή ρωτήστε συγκεκριμένα αν παρέχουν οικογενειακά πακέτα ή ειδικές προσφορές για οικογένειες με μικρά παιδιά, π.χ. δωρεάν παιδικά γεύματα. 

3. Σωστή Αντηλιακή Προστασία 

Η υπερβολική ή ακατάλληλη έκθεση στον ήλιο μπορεί, κυριολεκτικά, να μετατρέψει τις διακοπές σε μαρτύριο: απλά φανταστείτε ένα παιδί που κλαίει από τον πόνο των εγκαυμάτων, κι εσείς γεμάτοι ένταση να προσπαθείτε επί μέρες να το ανακουφίσετε. 

Κινηθείτε έξυπνα λοιπόν, προπάντων για λόγους υγείας: 

  • Προμηθευτείτε άφθονο αντηλιακό, κατάλληλο για το δικό σας τύπο δέρματος, και ξεχωριστό για το παιδί – ζητήστε τη σχετική συμβουλή και κατεύθυνση από τον παιδίατρό σας. Να το εφαρμόζετε συστηματικά ανά δύο ώρες όταν είστε έξω. 
  • Να φοράτε γυαλιά ηλίου όλοι στην οικογένεια, όπως και καπέλο, το οποίο είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά και ανέξοδα μέσα αντηλιακής προστασίας. 
  • Αν σκοπεύετε να πάτε και σε μη οργανωμένες παραλίες και να κάτσετε πολλές ώρες, τότε μια ομπρέλα θαλάσσης είναι απαραίτητη, ειδικά για το παιδί. 

4. Δραστηριότητες Κατά την Περίοδο των Διακοπών 

Θα ήταν τραγικό λάθος να πάτε διακοπές και να γυρίσετε πιο κουρασμένοι από ό,τι προτού φύγετε. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστείτε κάποιες ώρες κάθε μέρα για τον εαυτό σας. Για να γίνει, όμως, αυτό πρέπει τα παιδιά να απασχοληθούν με κάτι ευχάριστο και συνάμα ασφαλές και δημιουργικό – που, ιδανικά, να μην έχει να κάνει με κάποια ηλεκτρονική συσκευή. 

Μερικές ιδέες:  

  • Κάποια κατασκευή: η παραλία δίνει άφθονα υλικά για DIY κατασκευές, από μολυβοθήκες με κοχύλια έως κορνίζες από ηλιοκαμένα ξύλα. Μήπως θα μπορούσαν τα παιδιά να φτιάξουν σχετικά σουβενίρ και δωράκια για φίλους και συγγενείς; 
  • Γυμναστική: ίσως τα παιδιά μπορούν να αθληθούν σε κάποιον ασφαλή χώρο ή να κολυμπήσουν στην πισίνα (πάντα με επίβλεψη ναυαγοσώστη). Θα ξοδέψουν ενέργεια και θα έχουν πολύ καλύτερη διάθεση στο υπόλοιπο της ημέρας.  
  • Παζλ: κλασικό, ήσυχο και προπάντων ευεργετικό για το παιδί, καθώς το βοηθά να καλλιεργήσει την παρατηρητικότητα, την υπομονή, τη μνήμη και τη δημιουργική του σκέψη.
  • Επιτραπέζια παιχνίδια: άλλη μια διαχρονική επιλογή για ποιοτικό χρόνο, μακριά από ηλεκτρονικές συσκευές.

5. Παιδικό Πρόγραμμα και Ευελιξία 

Είναι σημαντικό οι διακοπές σας να έχουν το στοιχείο της ανεμελιάς και της ευελιξίας: δεν είναι λογικό να είναι όλα προαποφασισμένα ώς την τελευταία λεπτομέρεια, ούτε χάθηκε ο κόσμος αν τελικά δεν γίνει κάτι που έχετε προγραμματίσει. Από την άλλη, ειδικά αν πρόκειται να πάτε διακοπές για πολλές μέρες, είναι καλό να μη βγουν τελείως τα παιδιά από την καθημερινή τους ρουτίνα, καθώς αυτό θα τα δυσκολέψει πολύ να επανενταχτούν σε αυτήν. 

Φροντίστε, λοιπόν, να υπάρχει ένα πρόγραμμα, αλλά να είναι πιο ευέλικτο και χαλαρό σε τομείς όπως η ώρα του ύπνου, το διάβασμα, το πρωινό κ.λπ. 

6. Τι Πρέπει να Κάνετε πριν από την Έναρξη και τη Λήξη των Διακοπών 

Μια καλή συνήθεια κάθε φορά που σκοπεύετε να πάτε διακοπές με τα παιδιά, είναι να φροντίσετε να τα δει ο παιδίατρός σας. Έτσι θα είστε βέβαιοι για τη σωματική τους κατάσταση πριν πάτε σε ένα μέρος όπου η περίθαλψη ίσως δεν είναι εξίσου εύκολη. Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο αν το παιδί ακολουθεί κάποιου είδους ειδική θεραπεία. 

Τέλος, τις τελευταίες ημέρες των διακοπών, ίσως είναι καλό να εφαρμόσετε ξανά πιο αυστηρά την καθημερινή ρουτίνα των παιδιών, ώστε να τους είναι πιο εύκολη η επιστροφή στην κανονικότητα. 

Οι διακοπές παρέα με τα παιδιά σας μπορούν και πρέπει να είναι αναζωογονητικές! «Οικογένεια» σημαίνει «μαζί»! Αυτό είναι και το όραμα των RMCH. Μάθετε περισσότερα για το έργο μας, πατώντας εδώ.