Νέοι Γονείς: 7 Τρόποι με τους οποίους Μπορείτε να Ζητήσετε και να Λάβετε Βοήθεια

Είναι αλήθεια ότι, αν υπάρχει μια περίοδος στη ζωή μας που πράγματι χρειαζόμαστε περισσότερη στήριξη και βοήθεια, είναι όταν φέρνουμε στη ζωή το πρώτο μας παιδί.

Δεν υπάρχει όμως λόγος να αντιμετωπίσουμε μόνοι την πρόκληση! Σ’ αυτό το άρθρο, σου παρουσιάζουμε 7 τρόπους με τους οποίους μπορείς να ζητήσεις και να λάβεις βοήθεια, την κατάλληλη στιγμή, με τον κατάλληλο τρόπο.

1. Αναγνώρισε τι Χρειάζεσαι

Δυστυχώς, μέσα στο άγχος των πρώτων εβδομάδων και μηνών της μητρότητας/πατρότητας, δεν σκεφτόμαστε πάντοτε καθαρά. Η εξάντληση και το άγχος να τα κάνουμε όλα σωστά θολώνουν καμιά φορά τη σκέψη και μας μπερδεύουν, ιδίως όσον αφορά τις προτεραιότητές μας.

Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να ξεκαθαρίσουμε κάπως… το τοπίο! Φτιάξε μια λίστα με τις ανάγκες σου: τι σε δυσκολεύει και πού πιστεύεις ότι χρειάζεσαι βοήθεια, έστω και περιστασιακά. Στη συνέχεια, βάλε τα σε σειρά, από το σημαντικότερο-δυσκολότερο στο λιγότερο σημαντικό.  

2. Φτιάξε ένα Πρακτικό Πρόγραμμα

Αφού τελειώσεις με τη λίστα με τις εργασίες στις οποίες χρειάζεσαι βοήθεια, φτιάξε ένα πρόγραμμα: σημείωσε ποιες μέρες και ώρες πέφτουν αυτές οι εργασίες μέσα στην εβδομάδα, και δίπλα το όνομα του ατόμου που έχει προσφερθεί και μπορεί να σε βοηθήσει. Υπάρχουν και εφαρμογές ή online spreadsheets που μπορείς να χρησιμοποιήσεις και να μοιραστείς με φίλους και συγγενείς.

Μπορείς μάλιστα να τους ενημερώσεις διακριτικά με αυτό το πρόγραμμα για το πότε δέχεσαι ή δεν δέχεσαι επισκέψεις!

3. Βοήθεια από Online Πλατφόρμες

Πλέον, υπάρχουν πάρα πολλές online πλατφόρμες για νέους γονείς στο διαδίκτυο. Εκτός από εργαλεία οργάνωσης και ηλεκτρονικά προγράμματα, προσφέρουν τη δυνατότητα για ερωτήσεις και ενημέρωση για καθημερινά προβλήματα και μικρο-προκλήσεις. Ακόμη και η δυνατότητα να πει ο νέος γονέας πώς αισθάνεται και να διαπιστώσει πως παρόμοιες δυσκολίες έχουν κι άλλοι γονείς, είναι από μόνο του μεγάλη βοήθεια.

4. Στοχευμένη Βοήθεια από Ειδικούς

Διατροφολόγοι, διαιτολόγοι, παιδίατροι και γυναικολόγοι – όλοι τους επαγγελματίες με γνώσεις και πείρα στο αντικείμενο, που είναι έτοιμοι να σε βοηθήσουν, αρκεί φυσικά να τους το ζητήσεις!

Μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια ειδικών για ζητήματα υγείας, τόσο της δικής σου όσο και του παιδιού. Η πείρα άλλων γονέων είναι σημαντική, αλλά ποτέ μην παίρνεις αποφάσεις υγείας χωρίς να συμβουλευτείς 1 ή 2 έμπειρους ειδικούς.

5. Μοιράσου το Βάρος & τις Ανησυχίες με Φίλους & Οικογένεια

Η καλύτερη συμβουλή για κάθε νέο γονιό: Μίλησε. Μην κρατάς μέσα σου τις ανησυχίες και τα άγχη σου. Μόνο διάλεξε άτομα που νοιάζονται πραγματικά για σένα και είναι καλοί ακροατές, όχι δηκτικοί κριτές που θα σε κάνουν να νιώσεις ανεπαρκής και άχρηστος.  

6. Μοιράσου τα Συναισθήματά σου με τον/τη Σύντροφό σου

Οι πρώτοι μήνες με το νέο παιδί είναι καιρός να αυξήσεις, όχι να μειώσεις, την επικοινωνία με τον ή τη σύντροφό σου. Μην επιτρέψεις στην κούραση να σας αποξενώσει. Είναι ζωτικό να επικοινωνείτε πολύ ανοιχτά – με σεβασμό αλλά και ειλικρίνεια. Μιλήστε για τους φόβους και τις ανησυχίες σας και πείτε τα παράπονά σας, με σκοπό όχι να μαλώσετε, αλλά να βρείτε λύσεις.

Απλά επιλέξτε μια κατάλληλη στιγμή, όταν είστε και οι δύο κάπως χαλαροί και ευδιάθετοι. Ρώτησε πρώτα τον/τη σύντροφό σου αν είναι κατάλληλη στιγμή να κουβεντιάσετε κι αν συμφωνήσει, «άδειασε» τις σκέψεις σου και άκου στη συνέχεια προσεκτικά τι έχει να πει ο άλλος, χωρίς να τον/τη διακόψεις.

7. Τόλμησε να Ζητήσεις Βοήθεια

Ναι, κάνε συνήθειά σου να ζητάς βοήθεια, δεν είναι ντροπή! Σύντομα θα διαπιστώσεις ότι οι περισσότεροι άνθρωποι λατρεύουν να περνούν χρόνο με μωρά και να βοηθούν νέους γονείς. Αυτό τους γεμίζει θετική ενέργεια, είτε πρόκειται για κάποιον συγγενή ή φίλο που θα φυλάξει το μωρό για μισή ώρα, είτε για κάποιον περαστικό στο σούπερ μάρκετ που θα σε βοηθήσει να σηκώσεις ένα αντικείμενο που έπεσε από το καροτσάκι σου. Μην ξεχάσεις, φυσικά, να δείξεις την ευγνωμοσύνη σου για οποιαδήποτε βοήθεια σου προσφερθεί, όσο μικρή κι αν είναι.

Οι πρώτοι μήνες φροντίδας ενός μωρού είναι μια φανταστική, ασύγκριτη εμπειρία για κάθε γονιό!

Όραμα των Ronald McDonald House Charities είναι να βοηθούν οικογένειες να παραμείνουν ενωμένες, ακόμη και όταν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας αναγκάζει το παιδί να νοσηλευτεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κάποιο νοσοκομείο.

Με ξενώνες, παροχή δωρεάν φιλοξενίας και γευμάτων και πολλές άλλες πρωτοβουλίες, βοηθούμε νέους αλλά και έμπειρους γονείς να μη λείψουν στιγμή από το πλάι των παιδιών τους, όταν το χρειάζονται περισσότερο από ποτέ.

Μάθετε περισσότερα για το έργο μας και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να το ενισχύσετε στον επίσημο ιστότοπό μας!