Κορονοϊός: 5 Συμβουλές για το Πώς να Μιλάμε στα Παιδιά

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πανδημία του κορονοϊού επηρέασε σημαντικά κάθε πτυχή της ζωής μας. Η καθημερινότητα όλων μας έχει αλλάξει δραστικά, θέτοντας συνεχώς νέες προκλήσεις που δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν· κι αν αυτό ισχύει για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για ένα μικρό παιδί.

Μέσα σε όλες τις άλλες δυσκολίες που πρέπει να αντιμετωπίσουν, οι γονείς θα χρειαστούν νέες μεθόδους και προσεγγίσεις για να εξηγήσουν στα παιδιά τους κινδύνους της πανδημίας και την τεράστια σημασία της σωστής υγιεινής, ώστε να τα βοηθήσουν να είναι προσεκτικά χωρίς να τα τρομοκρατήσουν.

Στο άρθρο αυτό, θα βρείτε 5 απλές συμβουλές για το πώς μπορείτε, μέσα από ειλικρινή και ουσιαστική επικοινωνία, να εξηγήσετε την κατάσταση που βιώνουμε στο παιδί σας, βοηθώντας το να παραμείνει ψύχραιμο και αισιόδοξο, καθώς και να μη χάσει την παιδικότητά του σε αυτήν την εποχή αβεβαιότητας.  

1. Εξηγήστε την Κατάσταση με Απλότητα, μα Δίχως Πανικό

Δεν είναι εύκολο να εξηγήσουμε τους κινδύνους μιας πανδημίας – ειδικά όταν κουβεντιάζουμε με ένα μικρό παιδί. Το μυστικό βρίσκεται στην απλότητα και την καλή προετοιμασία.

Συγκεντρώστε τις πληροφορίες που θέλετε και στη συνέχεια επιβεβαιώστε ποιες από αυτές αποτελούν όντως γεγονότα και ποιες απόψεις. Για την κουβέντα σας με το παιδί βασιστείτε μόνο στα επιβεβαιωμένα γεγονότα.

Παραδείγματος χάρη, δεν είναι κατάλληλο να πείτε σε ένα παιδί «μη φοβάσαι, δεν θα κολλήσεις κορονοϊό». Ακόμη κι αν το κάνετε για να το καθησυχάσετε, του λέτε κάτι το οποίο στην πραγματικότητα δεν το γνωρίζετε – και είναι πιθανό να αποδειχτεί λάθος. Μιλήστε του με ψυχραιμία, αλλά και ειλικρίνεια. Μπορείτε, για παράδειγμα να του πείτε, ότι υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει, αλλά ότι οι γιατροί βλέπουν ότι τα περισσότερα παιδάκια ούτε καν αρρωσταίνουν, ή το ξεπερνούν εύκολα. Βεβαιώστε το πως, ακόμη κι αν κολλήσει, θα σας έχει πάντοτε δίπλα του και θα το ξεπεράσετε μαζί.

Αφιερώστε, επίσης, λίγο χρόνο και σκεφτείτε πώς μπορείτε να τα παρουσιάσετε με τρόπο που να είναι αντιληπτός για την ηλικία και την ωριμότητά του. Υπάρχουν ζωγραφιές, κόμικς και βίντεο για κάθε ηλικία στο διαδίκτυο, τα οποία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

2. Τι Μπορούμε να Κάνουμε για να το Προστατέψουμε

Βοηθήστε το παιδί να καταλάβει πως το σωστό πλύσιμο των χεριών δεν είναι κάτι προαιρετικό. Δείξτε του πώς να πλένει σωστά τα χέρια του: πόσο σαπούνι χρειάζεται, ποιες κινήσεις πρέπει να κάνει και για πόση ώρα (το πλύσιμο πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα), πώς να ξεπλένει και να σκουπίζει σωστά τα χέρια του.

Ένας έξυπνος τρόπος για να ξεχνιούνται και να μην πλένουν βιαστικά τα χέρια τους είναι να τους μάθετε να λένε ένα παιδικό τραγουδάκι που κρατά περίπου 20 δευτερόλεπτα.

Μάθετέ τους, επίσης, κάθε πότε πρέπει να πλένουν τα χέρια τους: κάθε φορά που έρχονται σπίτι, προτού φάνε οτιδήποτε, αφότου χρησιμοποιήσουν το μπάνιο, φτερνιστούν ή βήξουν κτλ.

Εξίσου σημαντικό είναι να κρατούν τα νύχια τους κομμένα, να μην αγγίζουν το πρόσωπό τους χωρίς να έχουν πλύνει τα χέρια τους και να απολυμαίνουν συχνά τον προσωπικό τους χώρο και τα αγαπημένα τους αντικείμενα.

Να θυμάστε: οι καλές συνήθειες προσωπικής υγιεινής είναι ο καλύτερος τρόπος να προστατεύσετε το παιδί σας.

3. Πώς Μεταφράζεται το “Work from Home”

Είναι πρόκληση για έναν γονέα η εργασία από το σπίτι, παρέα με ένα δραστήριο παιδί! Το παιδί θα πρέπει, προφανώς, να απασχοληθεί με κάτι για να σας επιτρέψει να αποδώσετε στην εργασία σας, αλλά αυτό το «κάτι» πρέπει να είναι κάθε φορά δημιουργικό και ωφέλιμο.

Υπάρχουν επιμορφωτικά κανάλια για παιδιά κάθε ηλικίας, αλλά περιορίστε τον χρόνο που θα περάσει το παιδί μπροστά στην οθόνη. Ίσως μπορείτε να κανονίσετε να παίξει διαδικτυακά με τους παππούδες ή με κάποιον φίλο του μέσω Skype ή Zoom, να ετοιμάσουν μαζί τα μαθήματά τους, να χορέψουν ή να κάνουν γυμναστική. Αφιερώστε, επίσης, λίγο χρόνο κάθε μέρα στην εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας – όπως μια νέα γλώσσα ή ένα νέο χόμπι.

4. Πώς θα τα Βοηθήσουμε να Σταματήσουν να Αγγίζουν το Πρόσωπό τους

Αυτό είναι ομολογουμένως δύσκολο και δεν υπάρχει εύκολη απάντηση. Σίγουρα απαιτείται σταθερότητα και από τους δύο γονείς: κάθε φορά που το βλέπετε πρέπει να κάνετε μια στοργική μα σταθερή παρατήρηση στο παιδί – ίσως χρησιμοποιώντας ένα σύστημα ανταμοιβής, κάθε φορά που τα πάει ή δεν τα πάει και τόσο καλά σε αυτόν τον τομέα.

5. Δραστηριότητες Μακριά από Οθόνες

Η πανδημία έχει περιορίσει τις μετακινήσεις και τις εξόδους μας, αλλά υπάρχουν ακόμη πολλές δραστηριότητες που μπορούμε να απολαύσουμε ως οικογένειες μακριά από την οθόνη της τηλεόρασης ή του υπολογιστή: από βόλτες με τα ποδήλατα και περιπάτους, έως χορό και δουλειές στο σπίτι – όπως μαγείρεμα, τακτοποίηση και ζαχαροπλαστική. Το μυστικό είναι να είστε δημιουργικοί και να βρείτε τρόπο να μετατρέψετε το καθετί σε παιχνίδι.

Ο αγώνας σας είναι δύσκολος. Με ειλικρίνεια και καλή επικοινωνία, όμως, θα μπορέσετε να εμπλουτίσετε τη σχέση σας με τα παιδιά σας και να βγείτε ως οικογένεια ακόμη πιο δυνατοί από αυτή τη δοκιμασία!